SPONSORI:

VEDERE CLARA … 2014

„Vedere clară, ochi sănătoși”

screening vizual la copiii preşcolari în anul 2014 – 2015

Proiectul „Vedere clară, ochi sănătoşi” se înscrie în Campania SightFirst II lansată de LIONS International, fiind orientat în special pe ocrotirea vederii copiilor şi prevenirea orbirii infantile.

Această campanie de sănătate s-a născut din nevoia de informare şi sensibilizare a părinţilor şi educatorilor cu privire la importanţa controlului oftalmologic preventiv la copii. Acțiunea se înscrie în programul de sănătate a vederii organizat de CLUBUL LIONS SUCEAVA  în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava şi Clinica Oftalmologică Novaoptic.

Obiectivele acţiunii:

> Demersul proiectului “Vedere clară – Ochi sănătoși” este unul profilactic, de prevenire a afecţiunilor oculare cu incidenţă la copii;

> Controlul oftalmologic preventiv la copii permite depistarea la timp a anumitor afecţiuni oculare tratabile numai la această vârstă: vicii de refracţie, strabism, ambliopie;

> Controlul oftalmologic preventiv ajută evitarea instalării unui handicap vizual la vârsta şcolară.

> Încheierea de parteneriate cu grădiniţele din județul Suceava pentru efectuarea screeningului oftalmologic la sediul lor.

În anul şcolar 2014-2015, programul de sănătate “Vedere clară, ochi sănătoși” a debutat în cadrul Consfătuirii Educatoarelor din judeţul Suceava. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar la Sala Dom Polski  şi a găzduit peste 300 participanţi. Invitat al Consfătuirii,dr. Cristina David, medic oftalmolog, presedinta  Clubului Lions Suceava a prezentat rezultatele acțiunii de screening pentru anul școlar anterior si a lansat invitatia tuturor gradinitelor de a organiza campania de sanatate a vederii, mulțumind cadrelor didactice pentru implicarea susținută.

Pe parcursul anului şcolar au fost încheiate parteneriate de colaborare la 7 unități de învățământ: Grădinița Micul Prinţ, Grădiniţa Veveriţa, Grădiniţa cu program normal din Pătrăuţi, Grădiniţa cu program prelungit nr. 9 Prichindel, Grădiniţa cu program prelungit nr. 1 Gulliver, Grădiniţa din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 6 din Burdujeni, Grădiniţa cu program prelungit 1-2-3 din Suceava.

Din cei 1019 copii participanți, 118 au fost diagnosticați cu afecțiuni oculare precum strabism, hipermetropie, astigmatism, anizometropie, blefarită. Pentru  15 copii , din familii cu posibilitati materiale reduse, s-au realizat gratuit ochelarii de care aveau nevoie,  valoarea sponsorizarii fiind  de 5024 ron.

Examinarea copiilor a constat în determinarea dioptriilor cu autorefractometru computerizat Plusoptix si examenul mobilităţii oculare si a fost realizata de optometrist Gabriela Bodnari. Copii depistaţi cu deficienţe vizuale au beneficiat de consultaţie gratuită la clinica Novaoptic, efectuata de  către  dr. Cristina David, medic primar oftalmolog.

Acordul informat al parintilor, documentatia controlului efectuat si informarea de bilant a conducerii gradinitei fac parte din protocolul pe care Clubul Lions si Clinica Novaoptic il respecta riguros.

Urmărirea acestor copii pe parcursul evoluţiei lor devine un obiectiv al proiectului şi o sarcină a medicilor implicati, conferind continuitate şi sustenabilitate proiectului.

Corecţia optică adecvată, tratamentul de dezambliopizare, chirurgia strabismului efectuată la timp reprezintă beneficiul  cel mai important pe care programul îl oferă copiilor, asigurând prevenirea unui handicap vizual definitiv.

O componentă importantă în programul “Vedere clară, ochi sănătoși” o are informarea. Iată de ce Clinica Novaoptic Suceava a avut inițiativa educațională de a se implica în săptămâna “Școala altfel” în cadrul a 3 unități școlare: Şcoala Generală cu clasele I – VIII din Botoşani   (clasa a III a ), iar din Suceava – Școala Generală cu clasele I – IV nr. 8 (clasa a II a) și Şcoala Generală cu clasele I – VIII nr. 3 (clasa pregătitoare şi toate clasele I din cadrul Instituţiei).

Cultivarea vederii sănătoase în rândul școlarilor este esențială, mai ales că aproximativ 25% dintre aceștia suferă de vicii de refracție necorectate sau afecțiuni oculare. 

În cadrul întâlnirii, specialistii Novaoptic au invitat elevii sa participe într-o călătorie în universul atât de fascinant al vederii, precum și al modului în care imaginile sunt percepute, transmise și apoi procesate de către creier. Copiii au primit informații asupra componentelor globului ocular și al rolului fiecăreia în formarea imaginilor, discursul desfășurându-se într-un mod familiar pe baza unor benzi desenate alese cât mai sugestiv.

Să oferim împreună copiilor acest dar de mare preț :VEDERE CLARĂ, OCHI SĂNĂTOȘI!

 


 

 

Comments are closed.